Ökade kostnader slår hårt mot dansbanden

Publicerad

När restriktionerna släpptes gladdes dansbanden åt att kunna åka ut och spela igen. Men samtidigt har priserna för bland annat drivmedel ökat kraftigt vilket påverkar banden som åker många mil längs vägarna mellan dansställena.

-  Vi åker cirka 6000 mil om året och bussen drar tre liter per mil, säger Kjetil Granli från Streaplers.

I enkät som SVT Dalarna skickat ut till ett 10-tal stora dansband svarar samtliga att resorna nu blivit betungade ekonomiskt på grund av höjda omkostnader, framför allt när det gäller drivmedel men även mat med mera.

– Just nu tycker jag att det är för billigt att gå och dansa, säger Lasse Lundberg från Blender.

Streaplers åker ungefär 6 000 mil om året. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Måste till en ändring

Flera av banden är bundna till kontrakt som skrevs innan pandemin och kan därför inte få mer betalt trots ökade kostnader. Men de är överens om att det måste bli en skillnad framöver för att dansbanden ska kunna ha råd att finnas kvar.

– Det har ju inte varit någon höjning av entrépriserna på många år och skulle man dessutom sänka momsen för oss skulle man få mer pengar att stanna i branschen, säger Kjetil Granli.

Lasse Lundberg från Blender om de ökade kostnaderna för dansbanden Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Lasse Lundberg håller med.

– Att höja entréerna med en 50-lapp skulle göra mycket.

Band som svarat på enkäten

Blender

Callinaz

Casanovas

Donnes

Martinez

Perikles

PH´s

Sannex

Streaplers

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.