Turisterna som besöker fjällen för att till exempel vandra eller fiska blir fler och fler. Med den växande fjällturismen kommer inte bara fördelar.
– Friluftslivet ökar och med det kommer också okunskapen, säger Stefan Hamréus som är tillsynsman hos länsstyrelsen i Dalarna.
Han jobbar i Grövelsjön, inom Långfjällets naturreservat.
– Jag har mött folk som är ute och vandrar i tofflor och är helt slut, såklart. De vet inte hur man ska vara klädd, vad som krävs för utrustning eller hur man beter sig när man är ute i fjällen, fortsätter Hamréus.
”Bajsar vid leder och lämnar litervis med alkohol”
Han berättar att han ser både mängder av strösopor, som vandrare kastar längs lederna, och mängdsopor som lämnas vid ställen dit folk tagit sig med helikopter med mängder av packning, och som de sedan bara lämnar kvar när vistelsen är över.
– Strösoporna kan vara konserver som man bara låter ligga eller att man bajsar två meter från leden och låter toalettpapper ligga. Mängdsoporna är till exempel litervis med alkohol, mat, kängor som lämnas kvar. Man tar med sig sådant som man egentligen inte behöver – man överkonsumerar helt enkelt.
Blir berörd
– Det är nästan jobbigt att prata om. Det finns de som sköter sig helt exemplariskt, men så finns det en klick människor som inte sköter sig och inte vet hur man beter sig och vi kan inte se förbi det, säger Stefan Hamréus.
Under tisdagen samlas flera olika aktörer inom fjällvärlden i Idre för att diskutera förslag på hur man kan lösa problemen.