Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsmäklaren Karin Liss berättar om stort intresse för fritidshus. Foto: Jessica Hansson/SVT

Ökat intresse för fritidshus i Dalarna – försäljningar och bygglov skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas intresse för fritidshus har skjutit i höjden under pandemin, med ökade priser – och fler bygglov. I Dalarna beviljades 243 bygglov för fritidshus under 2020, men det är inte bara där som intresset har ökat. För fastighetsmäklarna är det fullt upp när fritidshusen läggs ut till försäljning.

– Nästan alla fritidshus vi lägger ut till försäljning har dubbelt så många besökare som innan pandemin. Vissa hus säljs redan på första visningen, säger Karin Liss som är Fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Att ha lugnt omkring sig, nära till badplats och ett hus som också kan fungera som permanent bostad är det som de flesta letar efter när de letar fritidshus idag. Fäbodmiljö är enligt Liss väldigt populärt, tillsammans med en bra trädgård och normal el- och vattenförsörjning.

– Många som kontaktar oss är ute efter något som de inte har i den vardagliga miljön samtidigt som de vill kunna leva bra på landsbygden. Ett fritidshus med bra uppkoppling så man kan arbeta är något vi sett blivit väldigt attraktivt nu under pandemin.

Dyrare och mindre utbud

– Det är generellt fler spekulanter än vad utbudet erbjuder och det kan också vara en anledning till att majoriteten av fritidshus vi sålt har legat över utgångspriset, säger Karin Liss.

Hur prognosen för framtiden ser ut vet hon inte i dagsläget.

– Men förhoppningsvis vill personer fortsatt flytta ut på landsbygden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer