Tough Race Sweden Weekend i Borlänge. Foto: Tobias Enmark, SVT

Ökat intresse för hinderbanelopp

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året i rad så genomfördes på lördagen Tough Race Sweden Weekend i Borlänge. Intresset för loppet har ökat kraftigt.

– Det är hysteriskt roligt, det här är tredje året jag springer, det är en utmaning, säger Erik Falkengren från Mora.

TV: Se inslaget om Tough Race här

– Jag orienterar i vanliga fall så man är ju van att springa i skogen, och sen gillade jag som barn att göra hinderbanor så det här är helt perfekt, säger Eva Elfving.

Ökat intresse

Första året var det runt 450 deltagare och i år deltog totalt 1800 i de olika loppen på 4 kilometer och 8 kilometer. Det finns ett 30-tal sådana här lopp runt om i Sverige och Tough Race Sweden i Borlänge är det femte största.

Tough Race Sweden Weekend i Borlänge. Foto: Tobias Enmark, SVT

Trots det snabbt ökade intresset så har tävlingsformen stor utvecklingspotential, menar banbyggaren Anton Trotzig.

– I Sverige ligger vi cirka 10 år efter främst England och USA när det gäller sådan här lopp, säger han.

Sverige bra internationellt

Det finns ännu inte något SM i sporten men däremot EM och VM, och Sverige står sig bra i den internationella konkurrensen.

– Sverige är starka på hinderbanelöpning både på dam- och herrsidan. Vi har fått ett tapp av elitlöpare i årets tävling på grund av att de är på EM, säger Anton Trotsig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.