Foto: Region Dalarna/TT Nyhetsbyrån

Ökning av covid-fall i Dalarna – ny uppmaning om vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Just nu syns en liten ökning av antalet covid-fall i Dalarna. Regionen uppmanar nu äldre och andra personer i riskgrupper att vaccinera sig mot covid-19 i samband med sin vaccination mot säsongsinfluensa. 

Den ökning av antalet fall av covid-19 som syns nu inom vården är en ökning från låga nivåer. Eftersom allmänheten inte testas som under pandemin är det personer som söker sjukvård som testas. 

– Vi ser en ökning, men från låga nivåer, vi har i nuläget ingen patient som vårdas på IVA, men fyra som vårdas på infektionskliniken för covid-19, berättar Fredrik Rücker, smittskyddsläkare på Region Dalarna.  

Väntas ökning under vintern

Han säger också att, utifrån den erfarenhet man fått under åren med pandemi, så väntas en ökning nu när det blir kallare. 

– Den sprids ju mer under vinterhalvåret, så det är också därför som påfyllnadsdosen ligger nu, säger Rücker. 

Vaccination startar i november

Den 7 november startar årets vaccination mot covid-19 och influensa. Den som är över 65 år eller tillhör någon riskgrupp uppmanas att vaccinera sig. I nuläget finns inga planer på att yngre personer kommer att rekommenderas vaccination.

– Erfarenheten från tidigare säsonger är att de yngre har ett gott skydd. Det är de som är över 65 och riskgrupper som har nytta av det. 

Kan bli lugnare RS-säsong

Vad gäller smittläget i övrigt säger Fredrik Rückert att spridningen av virus som RS och och säsongsinfluensan kan bli lugnare den här säsongen.

– Det brukar ju också komma igång när det blir kallare, men än så länge är läget lugnt. Vi hade förhållandevis mycket RS och influensa förra året, vilket kan göra att det blir lugnare den här säsongen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.