Storbranden i Västerdalarna under kontroll – inga synliga lågor

Uppdaterad
Publicerad

En stor skogsbrand har rasat i ett område väster om Torgås och Lima i Västerdalarna. Första larmet om branden kom för två dagar sedan men det var i dag som branden tog fart rejält. Under kvällen bedömdes läget som positivt.

Brandområdet var mer än 1,5 kilometer långt och nära en kilometer brett och alla tillgängliga brandmän från hela kommunen och en helikopter deltog i det besvärliga släckningsarbetet.

Tvingats avbryta av säkerhetsskäl

Branden har på grund av vinden flera gånger spridit sig okontrollerat och brandmännen har även tvingats avbryta släckningsarbetet av säkerhetsskäl.

Ännu hotar inte den stora skogsbranden väster om Torgås någon bebyggelse men kårerna från Sälen, Transtrand och Malung har begärd förstärkning. Bland annat har önskemålet varit att få hjälp av ytterligare en helikopter.

Begränsade resurser

Men eftersom det rasar flera liknande bränder i länet, bland annat i Älvdalen, har det hittills varit svårt att få hjälp utifrån.

Enligt uppgifter till SVT Dalarna är läget komplicerat då det kommer kastvindar som gör att branden blossar upp igen. Brandområdet är stort och det är knapert med resurser.

”Vi går på knäna”

Vid klockan 17.30 rapporterar Mats Nilsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Malung-Sälen, att de har förstärkning från bland annat räddningstjänsten Dala-Mitt, räddningstjänsten Västerbergslagen och en helikopter på plats.

– Vi är 30 personer som angriper skogsbranden just nu. Det är väldigt bekymmersamt, vi går på knäna rent resursmässigt, säger han och fortsätter:

– Men jag ser rätt så positivt på branden i sig just nu, vi har fått bra effekt av helikopterbombningen och vi har jobbat hårt hela dagen. Men det blir bekymmer om vinden tilltar.

Gynsamma förhållanden under kvällen

När SVT Dalarna når Mats Nilsson vid 21-tiden meddelar han att läget nu ser positivt ut.

– Det har varit väldigt gynsamma förhållanden nu på kvällen. Vattenbombningen har varit en stor nyckel till det här,brandmännen har krigat riktigt hårt och gjort en ovärderlig insats, säger han och fortsätter:

– Just nu känns det väldigt positivt. Det är inga synliga lågor, men det ligger och pyr.

Mats Nilsson berättar att förstärkningen från Dala-Mitt och Västerbergslagen kommer att sköta bevakningen under natten vilket gör att räddningstjänsten i Malung-Sälen nu kan åka hem och vila.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer