Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hannes Forssell/SVT

Olämpliga områden för vindkraft identifieras i pilotprojekt i Dalarna

Publicerad

Dalarna behöver bygga en hel del vindkraft för att nå upp till de mål Energimyndigheten satt för länet. Var vindkraften byggs har kommunerna sista ordet om, men Länsstyrelsen ska genom ett projekt identifiera områden som kan vara olämpliga för vindkraft.

Projektet startades för ett år sedan och har kommit halvvägs. Det är unikt då Länsstyrelsen och Försvarsmakten tillsammans ska skapa ett regionalt planeringsunderlag för vindkraft som kommunerna kan använda för att hitta områden som kan lämpa sig väl för vindkraftsbyggen.

För länsstyrelsens del handlar det om att kartlägga områden av riksintresse och värna dem i förhållandet till vindkraft.

– Vanligtvis får man inte bygga vindkraft inom ett område av riksintresse, säger Jakob Ebner, projektledare på länsstyrelsen.

Hemligstämplat material

Även Försvarsmakten är inblandat i projektet för att ge sin bild av var det är lämpligt med vindkraft, något som inte är helt oproblematiskt. Förutom lågflygningsområden, väderradarområden och skjutfält så har de hemliga intressen.

– Det är svårt att ha en dialog kring hemligstämplat material. Vi försöker få fram en produkt där det inte går att utläsa vem som gett vilken input till underlaget, säger Jakob Ebner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.