Foto: Anders Hellström/SVT

Olika bud för brevbärare i Postnord

Publicerad

I Mora har cyklande brevbäraren Tommy Hinders fått sparken efter 40 år, eftersom Postnord beslutat att inte längre ha brevbärning med cykel i centrala Mora.
Men i Falun går det bra att köra ut posten via cykel.

På Åsgatan träffar vi en av Faluns cyklande brevbärare. De är fyra stycken som varje vardag, året runt kör ut posten via cykel i centrala stan.

– Och vi trivs, säger brevbäraren Hans Avlskarl, det är perfekt att cykla. Dessutom måste det ju vara bättre för miljön än att köra ut posten med bil.

Går bra i Falun – andra regler i Postnord

I Falun går det alltså bra att cykla, men 9 mil bort i Mora, gäller tydligen andra regler för Postnord.

Tommy Hinders som cyklat ut med posten i Mora i 40 år och bara har två år kvar till pension, fick ju sparken eftersom han inte kan få körkort på grund av sin epilepsi. Därmed kan han inte heller köra postbil.

Postchefen: ”Det är bästa sättet”

Och postchefen i Falun tycker att det fungerar bra att köra ut posten med cykel.

– Ja, det är bästa sättet, framförallt nere i centrala stan där vi ska ta oss fram på gågatorna, säger Catharina Skyllbäck som är platschef på Postnord i Falun. Men inom några år kanske vi också måste gå över till bil, eftersom postens ambition är att köra ut paket och brev samtidigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer