Foto: Lars Grehn

Oljetunnor dumpades i älven

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds bärgningen av de tunnor som på sensommaren hittades dumpade i Österdalälven i Insjön

Den här veckan börjar bärgningen av 15 tunnor som dumpats i Österdalälven i Injsön. Tunnorna innehåller olja och möjligen kemikalier, enligt ett pressmeddelande från Leksands kommun.

Tunnorna upptäcktes av dykare från Dykarklubben Masen vid älvstädningskampanjen i augusti. Det rör sig om tunnor som legat länge i vattnet, vid Tunsta nedströms Insjöbron.

”Mycket rostiga”

”Tunnorna är mycket rostiga och sköra” och ”någon påverkan på omgivningen har inte konstaterats”, står det bl a i pressmeddelandet.

Leksands kommun konstaterar att tunnorna har legat länge i vattnet och att det därför är svårt att hitta den som är ansvarig. Därför har kommunen beslutat att stå för saneringen.

Viktigt att de tas om hand

– Det är viktigt att miljö- och hälsoskadliga ämnen tas om hand på ett säkert sätt och inte kommer ut i miljön, säger Leksands kommuns samhällsutvecklingschef Åke Sjöberg i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.