Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fel personer får del av välfärdsmedlen”– hör Fredrik Holm berätta om hur Borlänge kommun har arbetat med folkbokföringsfusk. Foto: Anders Hansson/SVT

Omfattande fusk med falsk folkbokföring avslöjat i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Att stå skriven på fel adress är numera straffbart, men trots det är det många som gör det. Anledningen kan vara ren okunskap, men också ett medvetet val för att fuska till sig exempelvis bostadsbidrag. I Borlänge har kommunen under ett års tid samarbetat med Skatteverket för att komma tillrätta med problemen.

– Vi har meddelat Skatteverket om ett hundratal misstänkta fall av felaktig folkbokföring i Borlänge och över 70 procent av dem har också visat sig felaktiga när Skatteverket fått utreda saken, säger Fredrik Holm som är verksamhetschef, Service och stöd, i Borlänge kommun.

Myndigheternas samarbete avslöjade fusket

När kommunen och Skatteverket gemensamt började nysta i felaktiga folkbokföringar så har myndigheterna stött på fler saker att utreda än vad som fanns anledning att misstänka från början. Arbetet har ingått i ett projekt som gjorts på regeringens uppdrag i åtta olika kommuner i landet. Totalt undersöktes 920 folkbokföringar och nästan 700 av dem visade sig vara felaktiga.

Böter och fängelse på straffskalan

Hur mycket pengar som felaktigt betalats ut i olika former av bidrag på grund av detta har inte utretts, men det handlar om avsevärda summor varje år. 190 av fallen i de kommuner som ingått i undersökningen har polisanmälts.

Sedan några år tillbaka finns både böter och fängelse på straffskalan för den som folkbokför sig på felaktig adress.

Hör mer om de felaktiga folkbokföringarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.