Verksamhetschefen på intensivvårdsavdelningen Torbjörn Roos förklarar varför Faluns föråldrade lokaler varit en fördel under coronapandemin. Foto: Hannes Forssell/SVT

Omodern men utmärkt för coronapatienter – Faluns IVA har fördel i krisen

Uppdaterad
Publicerad

På IVA i Falun går personal omkring utan visir, ansiktskydd eller skyddsförkläden – tvärt emot den bild som förmedlats från andra intensivvårdsavdelningar i Sverige och utomlands.

Att personalen slipper långa arbetspass i obekväma skyddsmasker beror på att avdelningen i Falun egentligen är en uppvakningsavdelning som är gammal och omodern. Sättet den är byggd på gör att smittan kan hållas instängd i patientrummen med hjälp av undertryck och täta dörrar och fönster.

– Vi har under hela perioden provtagit all personal som har eller har haft symtom vilket är nästan 25 procent av hela personalstyrkan. Av dem är det strax över tio stycken som varit positiva och av dem är det en person som inte haft sjuka anhöriga i hemmet innan, säger verksamhetschefen Torbjörn Roos.

Starta klippet ovan för att höra mer om vad som är så speciellt med IVA i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet