Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektören i klippet om vad de som inte kommer på julfesten får för kompensation. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Omvårdnadspersonal stoppades från Falu kommuns julbord – nu backar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun anordnar i dagarna julbord för kommunens anställda, men dagen före julbordet publicerades ett meddelande på intranätet, där omvårdnadspersonal med vårdnära uppgifter rekommenderades att inte komma. Nu backar kommunen.

Julborden som fördelas över två kvällar har döpts till ”Julgodis”, och följande gick att läsa i ett inlägg på intranätet daterat till 6 december.

”(...) en ökad smittspridning av covid-19 och andra smittsamma sjukdomar gör att situationen är ansträngd och kritisk i många verksamheter där nära vård och omsorg ges. Därför rekommenderas medarbetare inom omvårdnadsförvaltningen som har vårdnära arbetsuppgifter att inte delta i Julgodis i år.”

Kommunen förtydligade

Den sista formuleringen har upprört anställda och fick omvårdnadsförvaltningen att gå ut med ett förtydligande:

”Rekommendationen ska ses som ett stöd i beslutet att delta eller inte för de medarbetare som känner oro och arbetar vårdnära inom omvårdnadsförvaltningen.”

Förtydligandet avslutades med att medarbetarna fortfarande får välja att gå på julbordet och att medarbetarens val ska respekteras av alla.

I klippet: Hör kommundirektören Pernilla Wigren hur kommunen resonerat och vad man får i kompensation om man inte kommer på julbordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Dalarna
Mer Nyheter