Opera i världsklass

Publicerad

I den lilla byn Vattnäs mellan Mora och Orsa pågår repetitionerna av Benjamin Brittens opera ”Lucretia”

Vattnäs Konsertlada invigdes förra året och är Pers Anna Larsson och Göran Eliassons egen konsertlada.

Pers Anna Larsson har sina rötter i Vattnäs och konstaterar att när ingen annan ville bygga ett konserthus i länet fick hon och hennes man ta saken i egna händer.

-Vi konstaterade att vi bara spelade i kyrkor. Det är vackert men ibland behövs ett profant alternativ, jag tror inte att man skulle kunna göra Lucretias våldtäkt i en kyrka, säger Pers Anna Larsson inför årets sångfest.

Engelsmannen Benjamin Britten skrev operan Lucretia i mitten på 1940-talet. Lucretia var känd för sin ovanliga skönhet och sin kyskhet, men en natt blir hon våldtagen av en av kungens män, därför har föreställningen i Vattnäs en åldersgräns på 11 år.

-Om man kommer i sällskap med en vuxen som kan prata med en så är det väl OK även för barn, men det är en otäck historia med våldtäkt, blod och självmord, därför satte vi en åldersgräns på 11 år, säger Pers Anna Larsson som har regisserat Lucretia tillsammans med hovsångerskan Ingrid Tobiasson.

På fredag är det alltså premiär i Vattnäs på operan”Lucretia” och det blir sex föreställningar totalt.

Musikveckan pågår till och med den 29 juli och bjuder förutom opera på en rad konserter med toner från Broadway, Italien, Berlin och Wien såväl som sånger från den svenska sommarägen.

Vattnäs Konsertlada är en liten lokal med plats för 300 åskådare, en perfekt storlek för en opera som ”Lucretia”, menar hovsångerskan Ingrid Tobiasson.

-Då hörs sången även till de bakre raderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.