Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oppositionsrådet th Abbe Ronsten (S) säger att ledningen bör föregå med gott exempel. Ordförande för regionfullmäktige Mikael Rosén (M) säger att det är olagligt. Foto: SVT

Oppositionen nobbade regionfullmäktige – ville ha möte på distans

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen klubbades nästa års regionbudget igenom i Dalarna – helt utan medverkan av oppositionen. De har krävt digitala möten, men enligt ordförande i regionens presidium är det varken lagligt eller ens tekniskt tillräckligt väl fungerande. Men trots det har andra andra regioner hållit sina möten digitalt.

– Vi har krävt digitala möten och en diskussion om det sedan i juni, men det har uppenbarligen inte hänt någonting sedan dess, säger oppositionsrådet Abbe Ronsten (S) som är kritisk till att dagens möte enbart hölls i fysisk form utan möjlighet att medverka på länk.

Men Mikael Rosén (M) som är presidiets ordförande hävdar att kommunallagen inte erbjuder möjligheten att hålla de här mötena annat än i ren fysisk form. Allt annat skulle vara olagligt, menar han.

– Regioner och kommuner har möten på distans och har fått ok på det, man väljer att tolka kommunallagen onödigt snävt här. Jag tror att man varit passiv när det gäller att titta på alternativ så därför finns det inte på plats, säger Abbe Ronsten (S).

Hör mer av de olika sidornas argumentation i klippet och se bilder på hur tätt inpå varandra ledamöterna brukar sitta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet