Oro bland faluelever

Uppdaterad
Publicerad

FALUN Vad kommer att hända med skolan? Det undrar eleverna på Haraldsbogymnasiet i Falun. De skickar nu en skrivelse till kommunen och kräver svar.

– Man vet inte om kvaliteten på utbildningen kommer att försämras, vad ska hända med oss, var ska vi ta vägen? säger Ellen Björheden, i skolrådet på Haraldsbogymnasiet.

Inga beslut är fattade än, men det finns flera olika förslag om hur man ska lösa skolsituationen i Falu kommun. I flera av förslagen talas det om att låta högstadieeleverna på Hälsinggårdsskolan flytta in på Haraldsbogymnasiet. Orsaken är att Hälsinggårdsskolan är i så dåligt skick att den antingen måste renoveras eller rivas.

Skriver till kommunen

Nu är eleverna på Haraldsbogymnasiet oroliga för att de, i sin tur, ska behöva flytta till någon annan gymnasieskola om högstadieelever ska beredas plats.

Framförallt vill de ha mer information innan några beslut tas. Därför skickar de nu en skrivelse till kommunen.

– Vi får otillräckligt med information. Det jag är orolig över är att det ska flytta in högstadieelever hit, säger Jimmie Lindby, som också sitter med i skolrådet på Haraldsbogymnasiet.

– Jag tror inte att åldersskillnaden mellan de som går i trean på gymnasiet och de som går i sjuan på högstadiet, kommer att fungera, tillägger han.

Misstag blanda högstadie och gymnasium

Skolnämnden ska mötas i december. Tillträdande ordförande, Daniel Riazat (V), tycker inte att elever från Hälsinggårdsskolan ska förflyttas till Haraldsbogymnasiet.

– Jag tror att det är ett väldigt stort misstag att blanda högstadieelever med gymnasieelever, säger Daniel Riazat (V).

– Jag är väldigt glad över att eleverna engagerar sig så pass mycket som de gör i de här frågorna. Det har tyvärr varit så i många år att man inte riktigt har haft elever och lärare med sig när man har fattat beslut.

Kan eleverna vara säkra på att få mer information innan något beslut fattas?

– Vi har haft många diskussioner om det här, och vi är alla överens inom de rödgröna att elever, och även lärare, ska vara delaktiga i besluten, säger Daniel Riazat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.