Foto: Mathilda Jansson

Malungsbor vände ryggen mot Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons valturné i Dalarna inleddes i Malung vid 11-tiden på torsdagen.

Där möttes han av ett par hundra personer som genomförde en tyst protest genom att vända partiledaren ryggen när han talade på Wille Toors-torget i Malung.

Bland de som visade sitt missnöje mot SD:s politik fanns Folkmusiker mot främlingsfientlighet, Svenska kyrkan och elever från gymnasieskolan i Malung.

Gävledala: Jimmie Åkesson besöker Dalarna

Runt 30 poliser bevakade torgmötet som gick lugnt till och Jimmie Åkesson kunde hålla sitt tal som planerat.

På många platser där partiledaren turnerat runt har han mötts av antirasistiska protester som tagit sig olika yttringar. 

Under onsdagskvällen utbröt tumult vid Sverigedemokraternas torgmöte i Karlstad. Elva personer omhändertogs och partiledaren Jimmie Åkesson tvingades avbryta sitt tal. 

Polisen beskrev tillståndet på platsen som uppjagat. Två gator spärrades av. Även äggkastning förekom.

På tisdagen samlades flera hundra motdemonstranter på Götaplatsen i Göteborg när Åkesson skulle hålla sitt tal där. Polisen omhändertog ett tiotal personer för störande av allmän ordning och efter att ha väntat i mer än en timme på att ta till orda valde Åkesson och hans följe att ställa in mötet och lämna Göteborg.

Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster i Göteborg och Bohuslän var en av flera organisationer som på Facebook uppmanade att störa SD:s möte så mycket som möjligt med parollen ”Let's crash this party”.

– Om man går över en gräns där man stoppar andra partier att hålla ett möte då går man för långt, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Efter två dagars tumult är det nu dags för SD-ledaren att turnera in i Dalarna, vilket sker under torsdagen.  Efter förmiddagen i Malung drar Åkesson vidare till Mora, Leksand, Borlänge och avslutningsvis blir det möte på Stora Torget i Falun under kvällen.

Organisationen ”Dalarna mot rasism” har uppmanat dalfolket att visa sitt motstånd och uppmanar på Facebook alla antirasister i länet att ”vända ryggen mot rasismen” på de olika dalaorterna.

Under fredagen kommer SD-turnén till Gävleborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Jimmie Åkesson besöker Dalarna

Mer i ämnet