Här erbjuds gratis körkortsteori på flera språk – Orsa kommun: ”Handlar om demokrati och integration”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha körkort har blivit en nödvändighet för att få jobb på många arbetsplatser. Men för den som inte har svenska som modersmål kan körkortsteorin vara extra svår. Det försöker nu några kommuner i norra Dalarna att råda bot på.

Det finns numera hjälp att få för den som vill plugga körkortsteori på ett annat språk. Åtminstone för invånarna i Orsa, Mora och Älvdalens kommuner. Här erbjuds nämligen gratis teorilektioner. Och förutom svenska, så erbjuds teorin även på engelska, arabiska och persiska.

– Det enda som behövs är att man loggar in från biblioteket, det krävs besök på plats för att använda vår ip, säger Erik Nilsson som är bibliotekarie på Orsas bibliotek.

Integrations och demokrati fråga

Tjänsten är riktad till utlandsfödda i första hand men även svenskfödda kan använda den.

– Det är en demokrati- och integrationsfråga för oss, säger Barbro Fischerström, kultur- och fritidschef på Orsa kommun.

I videon hör du mer om Ovansiljans kommuners satsning på gratis körkortsteori.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.