”Det är inte mycket för unga att göra” – hör om Orsabornas visioner för framtiden. Foto: SVT

Orsa kommun satsar 600 000 kronor på att förverkliga idéer från medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Orsa kommun vill uppmuntra goda idéer från invånare som bidrar till kommunens utveckling. Under en treårsperiod kommer kommunen därför att dela ut totalt 600 000 kronor till olika projekt.

Orsa kommun tog i fjol fram planen Vision Orsa 2050. Under arbetet med planen fick kommuninvånare ge sin bild av framtidens Orsa. Nu vill kommunen ta detta ett steg till och ge de som har idéer som ligger i linje med visionen ett konkret stöd i form av pengar.

200 000 kronor per år kommer att satsas på projektet, som kommer att pågå i tre år. Alla som vill kan söka en ”Visionspeng”.

– Visionspengen är för oss ett sätt att få igång våra invånare att delta i att skapa framtiden för Orsa, att komma med idéer och förslag på hur vi kan göra samhället bättre, säger Henrik Göthberg, chef för verksamhetsområdet service och utveckling i Orsa kommun.

Den som har en idé och vill förverkliga den kan logga in på en e-tjänst och fylla i ett formulär. Därefter kommer Orsaborna själva att få rösta fram vilka förslag som ska bli verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.