I Orsa har kommunen haft problem med trängsel vid fikarummen. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Äldre med coronasymptom isolerades inte – anmälan från Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas kommuner har rapporterat om nära hundra tillbud hittills under coronapandemin. I Orsa har kommunen haft ett fall där vårdtagare med symptom inte isolerats direkt.  

– Det första jag tänker på är att jag är väldigt glad över det fantastiska arbete som våra medarbetare har gjort i den här situationen. Det har varit en extraordinär situation och jag tycker att vi har lyckats lösa det här väldigt bra, säger Jesper Karlsson, omsorgschef Orsa. 

Under pandemin har Orsa kommun har arbetat med handlingsplaner och påmint personal om hygienrutiner för att förhindra smittspridningen. Inget av de inrapporterade tillbuden i kommunen har lett till att någon smittats.   

Coronaviruset i Dalarna

Senare smittspridning i Orsa 

Den allmänna smittspridningen tog fart senare i Orsa än i storstadsområdena och på så sätt menar kommunen att de hann förbereda sig: 

– Det gav oss lite extra tid. De här förberedelserna har hjälpt oss i allt från att skaffa tillräckligt med material till att finslipa vårt arbetssätt, säger Jesper Karlsson, omsorgschef Orsa.

Hur rustade är ni nu när smittspridningen ökar? 

– Vi är så rustade som vi kan vara i det här enkelt. Vi är ödmjuka inför att vi har handlingsplaner, men det kan alltid hända saker som vi inte är förberedda på. Jag känner ändå en tillförsikt att vi kommer att kunna lösa det oväntade också, säger Jesper Karlsson, omsorgschef Orsa.  

Tipsa oss

Vi behöver din hjälp i vårt fortsatta granskande arbete. Har du tips om ett missförhållande eller något som inte fungerat under coronapandemin? Lämna din informationen till vår reporter: lisa.linder.lindberg@svt.se eller telefon 023-76 50 10. Du får självklart vara anonym!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet