”Oskar” stannar hemma i från skolan minst en dag i veckan från skolan i Hallsthammar. Foto: SVT/arkiv

Orsaskola får kritik efter kränkning

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och elevombudet, BEO, anser att åtgärder mot kränkningar på Orsaskola var otillräckliga.

Både Orsa kommun och skolan fick vid flera tillfällen, under en ”förhållandevis lång period”, kännedom om att en elev varit utsatt för kränkningar. Ändå har inte elevens situation utretts tillräckligt – eller skäliga åtgärder för att stoppa kränkningarna satts in. Det skriver Barn- och elevombudet i ett beslut, och kräver bättring.

BEO kräver att Orsa kommun vidtar åtgärder senaste den 16 mars.

Alla skolor har har ett krav att motverka kränkande behandling. I detta ingår att vid kännedom om att en elev anser sig kränkt skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna, att i fall då kränkande behandling förekommer, vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden och att se till att personal anmäler uppgifter om upplevd kränkande behandling till rektor som i sin tur anmäler till huvudmannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.