Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer odla sallad och bär” – så ska Ovako ta reda på stoftets miljö- och hälsopåverkan. Foto: Audrey Erath/SVT

Ovako om dammkritiken i Backbyn: ”Har gjort investeringar som haft effekt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett rent helvete – så beskriver boende i Backbyn, strax utanför Smedjebacken, situationen med stoftnedfall från närliggande stålverket Ovako. Framförallt upplever de att Ovako inte tar problemet på allvar och att situationen snarare blivit värre de senaste åren.

– Jag håller inte med om det, vi har gjort stora investeringar som haft effekt, säger Torbjörn Sörhuus, miljö- och projektchef på Ovako Bar AB.

Bland annat har Ovako ändrat och gjort större investeringar kring slagghanteringen som enligt Sörhuus förbättrat situationen kring stoftspridningen därifrån. Det problem som kvarstår är damning från vägar och planer inne på industriområdet, som man försöker råda bot på genom att vattna och sopa frekvent.

– Vi tar kritiken på allvar, men allt damm kommer inte från oss – det kommer från naturen och samhälllet också. Därför kommer vi framöver att börja mäta vindriktning och vindhastighet för att hålla koll under dygnet på vad som kan komma från oss eller inte, säger Torbjörn Sörhuus.

Ärende i mark- och miljödomstolen

Trots åtgärder har klagomålen från de boende fortsatt komma in till länsstyrelsen som i slutet av förra året gav Ovako ett föreläggande med en rad krav på åtgärder. Det har Ovako överklagat till mark- och miljödomstolen som ännu inte avgjort saken.

– Vi motsätter oss inte själva kraven, men vi vill ha klara villkor och beslut att förhålla oss till och det tyckte vi inte att det var, säger Torbjörn Sörhuus.

Ett av länsstyrelsens krav är att bolaget fortsätter utreda stoftets hälso- och miljöpåverkan, vilket man kommer göra på flera sätt under året.

I klippet: ”Kommer odla sallad och bär” – så ska Ovako ta reda på stoftets miljö- och hälsopåverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.