Hör fågelskådaren Åke Tidigs om den ovanliga pungmesen, som normalt sett inte finns så här långt norrut. Foto: Anders Nordqvist/SVT.

Ovanliga pungmesen har tagit sig till Leksand – intresserar fågelskådare

Uppdaterad
Publicerad

Limsjön i Leksand är välbesökt av fågelskådare och det finns många arter att beskåda. Årets sensation är en pungmes som byggt bo alldeles i närheten av den stig som går runt sjön.

– Det är en ovanlig art. De finns normalt bara på Öland och Gotland, och kanske något fler ställe, förklarar fågelskådaren Åke Tidigs, som är en av dem som besöker Limsjön på självaste fågelskådningens dag.

Eftersom fågeln byggt bo så nära stigen finns det skäl att vara försiktig så man inte skrämmer iväg fågeln som är ovanlig så här långt norrut i Sverige.

Söker en partner

Frågan är nu om mesen kommer att hitta en maka i Leksand – vilket förstås behövs om det ska bli någon häckning.

– Det kan hända att fågeln ger upp och åker härifrån om den inte hittar någon partner.

Starta klippet för att se hela intervjun.

Fakta om pungmesen

  • Observerades för första gången i Sverige på 1960-talet.
  • Häckar sedan i början av 70-talet i Skåne. Har sedan dess fått större utbredning och häckar nu på många ställen i södra Sverige.
  • Blir cirka 11 cm lång.
  • Har grått huvud med karakteristisk svart ansiktsmask och spetsig näbb. Rostbrun rygg.
  • Hanen har något klarare färger och större ansiktsmask.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.