Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till jordgubbsodlaren i Västerby utanför Hedemora och se hur odlingarna ser ut hittills den här säsongen. Foto: Niko Ago/SVT

Ovanligt tidig jordgubbssäsong – men betydligt mindre skörd

Uppdaterad
Publicerad

Jordgubbssäsongen startade ovanligt tidigt i år men flera odlare i Dalarna vittnar om betydligt mindre skörd än tidigare år.

– Det kanske är mindre bär men de är friska och goda, säger odlaren Ingemar Brandt i Hedemora kommun.

Ingemar Brandt, som odlar jordgubbar i Västerby i Hedemora kommun, menar att i år är det en ganska tidig säsong med varierande storlek på jordgubbarna, men färre bär än vanligt.

– Vi ser också ovanligt mycket folk som kommer och plockar jordgubbar så här tidigt i år, säger han.

”Skörden har inte varit bra alls”

Tomas Tillman i Grangärde i Ludvika kommun vittnar också om att säsongen startade rekordtidigt i år och att skörden har varit ganska dålig.

– Vi har mindre jordgubbar i storlek i år och skörden har inte varit bra alls. Det är nästan halv skörd jämfört med förra året, men däremot tror vi att det kommer att bli en utdragen säsong, säger han.

Företaget Sollerö jordgubbar vittnar också om att säsongen startat minst två veckor tidigare än vanligt.

– Vi är optimistiska och tror att skörden kan bli bra, men det beror naturligtvis helt på hur vädret kommer att bli framöver, säger Peter Blachowski på Sollerön.

I videon: Så blir jordgubbssäsongen i år – följ med till jordgubbsodlaren i Västerby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.