Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 200 dalaföräldrar till barn med funktionsnedsättningar står utan bidrag

Pengar uteblir i väntan på besked om bidrag – över 200 dalaföräldrar drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att föräldrar till barn som har funktionsnedsättningar blev tvungna att söka om sina vårdbidrag har många hamnat i ett glapp mellan ett nytt och ett gammalt system. Och i väntan på beslut tvingas också föräldrarna vänta på pengar.

I hela landet handlar det om drygt 10 000 föräldrar som just nu befinner sig i ett glapp mellan det gamla vårdbidraget och det nya omvårdnadsbidraget samt det som kallas för merkostnadsersättning.

I Dalarna berörs 266 föräldrar, visar statistik som SVT Nyheter tagit fram.

“Väldigt sorgligt”

Inga pengar betalas ut i väntan på besked och i Dalarna har över 70 procent av de berörda föräldrarna väntat längre än de 90 dagar som är Försäkringskassans mål vad gäller handläggningstid.

– Det är väldigt sorgligt att vissa människor får vänta så länge på den här ersättningen, säger Lars Jalkevik som är ordförande för föreningen FUB i Dalarna som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.

Behöver mer resurser

Försäkringskassan beklagar de långa väntetiderna för föräldrar som söker omvårdnadsbidrag – och hänvisar till att myndigheten behöver mer resurser och personal för att klara alla ansökningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer