Trots debatten om risker med olika vaccin så väljer de allra flesta att vaccinera sig. Foto: Adam Ihse/TT/Pexels

Över 70 000 i Dalarna har fått sin första vaccindos

Uppdaterad
Publicerad

Över 70 000 personer i Dalarna har nu tagit emot en första vaccindos, och vaccineringarna rullar på enligt plan säger Region Dalarna. Trots debatten om risker med olika vaccin så väljer de allra flesta att vaccinera sig.

Men under mars och april är det 1000 personer som avstått från vaccinering eller har valt att vänta. Anledningarna till att man avstått varierar.

Det är personer över 65 år som vaccineras för närvarande och det är enbart i den åldersgruppen som Astra Zenecas vaccin erbjuds just nu i Sverige. Andra länder har fattat andra beslut runt Astra Zenecas vaccin.

Nyttan överstiger riskerna

Folkhälsomyndigheten anser att nyttan med Astra Zenecas vaccin vida överstiger riskerna för personer över 65 år eftersom risken för att drabbas av svår covid-19 ökar med stigande ålder.

De biverkningar som inrapporterats angående blodproppar har förekommit i kombination med låga nivåer av blodplättar och i huvudsak handlat om personer under 60 år, enligt Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet