Överläkare: ”Jag ser med skräck fram emot sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en läkare vid Falu lasarett vittnar om ett pressat läge på lasarettet, där nu även cancerpatienter tvingas vänta på operation.

Överläkare Anders Cohen, tidigare verksamhetschef vid kirurgen på Falu lasarett, beskriver läget på arbetsplatsen som deprimerande.

– Den här veckan har vi gått in i en situation där vi har stängt ytterligare åtta vårdplatser utöver dom tolv vi inte kunnat öppna efter sommaren. Så vi har 20 vårdplatser kort i förhållande till den möjliga verksamheten. Det har fått till följd att vårdplatserna inte räcker till för det akuta inläggandet och då måste vi också titta över även den planerade cancervården. Det blir längre väntetid för dom och det är ju ytterst allvarligt, säger Anders Cohen.

Han är djupt bekymrad över situationen som han menar i högsta grad också drabbar patienter med livshotande sjukdomar.

– Ja så är det. För har man en nydiagnostiserad cancer så kanske inte den är livshotande för stunden, men vi vet ju alla att en cancersjukdom kan sprida sig och då vill man ju helst bli av med den så snart som möjligt, det är ju som att ha en tickande bomb någonstans, det är såklart psykologiskt väldigt jobbigt, säger Anders och understryker vikten av att patienter blir medvetna om den prekära situationen. 

Enligt Anders Cohen motsvarar antalet öppna vårdplatser nu ungefär hur det brukar se ut på Falu lasarett under sommaren.

– Ja blir det inte bättre på personalsidan så ser man ju med skräck fram emot den kommande semesterperioden när den nuvarande personalen givetvis också måste beredas möjlighet att vara ledig. För då ska vi gå ner till en tredjedel av det nuvarande vårdplatsantalet och då blir det riktigt, riktigt besvärligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet