Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Lindström från Ludvika överlevde Estoniakatastrofen och hoppas att nya undersökningar ska ge svar. Foto: Leif R Jansson/TT, Niko Ago/SVT

Magnus från Ludvika överlevde Estonia: ”Jag kan inte släppa min mammas ord”

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Lindström var en av de 137 som räddades när färjan M/S Estonia förliste i Östersjön september 1994. Hans mor, far och flickvän var bland de 852 som aldrig kom tillbaka från resan till Tallinn.

För familjen var det en semesterresa som skulle upplevas – istället blev Magnus från Ludvika en av de få som överlevde vad som betecknas vara den största svenska fartygkatastrofen i svensk historia.

Föräldrarna och flickvännen var med på resan. Magnus, då 24 år gammal, gjorde sig redo för att gå att lägga sig när allt plötsligt förändrades.

Estoniakatastrofen

Hans upplevelse är än idag att fartyget träffades av en hård smäll.

– Först ett hård smäll, sedan en slagsida och inom tre till fem minuter hände väldigt mycket, berättar han.

Vill intervjuas av haverikommissionen

I den första utredningen som den statliga haverikommissionen gjorde så hördes inte de överlevande.

Något som Magnus hoppas på nu, när nya undersökningar av fartyget görs.

I videon berättar Magnus om de dramatiska minuterna i färjan, de sista orden hans mamma sa till honom, och om förväntningarna på den nya undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet