Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vidtar åtgärder” – hör regementschefen svara på kritiken från Pliktrådets rapport. Foto: Johan Lundahl/SVT

Chefen om kritiken mot Dalregementet: ”Klart det blir växtvärk”

Uppdaterad
Publicerad

Pliktrådet har granskat återetablerade Dalregementet i Falun och påtalar flera brister. Bland annat har soldathem saknats och ett tiotal värnpliktiga har hoppat av utbildningen på grund av psykisk ohälsa.

Enligt regementschefen, Ronny Modigs, vidtar man åtgärder och han tycker att det går över förväntan trots alla utmaningar.

– Det finns naturligtvis saker som vi kan förbättra men överlag är de värnpliktiga väldigt nöjda över utbildningen, säger Ronny Modigs.

I en ny rapport framför Pliktrådet kritik mot att Försvarsmakten startat utbildningen av värnpliktiga på Dalregementet innan alla delar varit på plats. Det har bland annat lett till att ett 10-tal personer avbrutit sin utbildning på grund av psykisk ohälsa.

Fel krav vid mönstring

Även urvalet av de första värnpliktiga till Dalregementet ska blivit fel. Kraven på utbildningen överstiger de krav som ställdes vid mönstringen. Något som Pliktrådet anser inneburit stora risker.

Enligt Ronny Modigs uppstod felet på grund av att Dalregementet/I 13 levde med ett arv då hemvärnet utbildade värnpliktiga.  

”Har en tyngre börda att bära”

– Vi är ju infanterister och har en tyngre börda att bära än vad en hemvärnsoldat har. Av den anledningen kommer skattningen höjas på våra soldater, säger Ronny Modigs.

Har ni fått anpassa utbildningen på grund av detta?

– Utbildningen anpassas hela tiden efter vilka fysiska förutsättningar som de enskilda soldaterna har, säger Ronny Modigs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalregementet

Mer i ämnet