Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
50-100 meter ned ligger bilar staplade på hög. På sommaren guppar badare omkring på ytan. Följ med ned i djupet och se bilderna från bilkyrkogården som Dennis Åsberg och hans dykteam hittade i Östra Silvberg 2015. Foto: Carl Malmborg/SVT, OceanXTeam

På botten i Östra Silvbergs gruvschakt ligger dumpade bilar på hög – på ytan simmar badare

Uppdaterad
Publicerad

17 bilar, en båt, en båttrailer, och 4-5 tunnor med okänt innehåll gömmer sig under ytan vid det populära badstället.

För åtta år sen åkte Dennis Åsberg med sitt dykteam till idylliska Östra Silvberg i Säters kommun för att undersöka om det var så illa som ryktet sa. Det var värre.

– Jag är upprörd, säger han.

Teamet hittade en bilkyrkogård.

– När vi var nere på 100 meter, upptäckte vi att bilarna låg på hög. Jag kände direkt att det här kan inte vara sant. Att ingen har gjort nåt, säger Dennis Åsberg.  

Bilkyrkogården i Östra Silvberg

Lockar badare

Östra Silvberg hyste på senmedeltiden en av Sveriges viktigaste silvergruvor och är idag ett fornminne, och riksintresse för kulturmiljövård. Platsen som är ett turistmål, lockar med sitt gröna vatten även badare.

Trots att det miljöfarliga avfallet varit känt i många år, och trots att området är klassat som förorenat efter gruvdriften, finns inget badförbud.

En skylt upplyser om att vattnet kan vara förorenat och att man badar på egen risk. Men det finns ingen information om bilkyrkogården, och ingen vet hur skadligt det kan vara att bada.

Det görs inga provtagningar.

En skandal

Efter att Dennis presenterade bildbevis på sitt fynd för mer än åtta år sedan har kommunen gjort en utredning som kommit fram till att ingen enligt lag är skyldig att bärga bilarna. Vare sig kommunen eller den private markägaren.

Kommunen har möjlighet. Men kommunen har varken bärgat eller utrett faran med att låta miljödumpningen ligga kvar.

– Att ingen har gjort något är det konstigaste av allt. Kommunen hade alla pappren på bordet, men inget har hänt. Det här kan komma ut i dagvattnet, det är ju föroreningar. Har de inte gjort någon provtagning så är det en skandal, säger Dennis Åsberg.

Inte Säters miljöskandal

Kommunens samhällsbyggnadsförvaltning slog 2015 fast att bilarna och tunnorna kan innehålla miljöfarliga vätskor som riskerar att läcka ut. De konstaterade att de inte vet hur sprickbildningen ser ut i omgivande berg och därför inte vet hur en läcka kan spridas via grundvattnet.

Säters kommuns kommunalråd tycker att kommunen gjort det man kan.

– Vi har varken kapacitet eller ekonomi att göra det själva, säger Mats Nilsson (S), kommunalråd Säters kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har varken kapacitet eller ekonomi”. Hör Mats Nilsson (S) om varför bilkyrkogården i Östra Silvberg fortfarande ligger kvar åtta år sedan bildbevisen på omfattningen. Foto: SVT/Johan Lundahl, Lotta Olin, Instagram

Hur många bilar dumpas i naturen?

Exakt hur många bilar som dumpas i naturen är det ingen som för statistik över. Enligt en promemoria från Miljödepartementet 2021 har Naturvårdsverket uppskattat att det finns ungefär 1 miljon bilar i Sverige som egentligen borde skrotas.

Vissa av bilarna har försvunnit via illegal export och skrotning, andra och har blivit stående eller dumpats i naturen. Statistik från Transportstyrelsen visar att antalet bilar som skrotas lagligt i Sverige har minskat de senaste 13 åren.

Källa: Transportstyrelsen, Naturvårdsverket, Miljödepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkyrkogården i Östra Silvberg

Mer i ämnet