Insektsentusiaster jagade i flock vid Långsjön

Uppdaterad
Publicerad

För att inventera mångfalden i naturen vid Långsjön i Borlänge samlades under hela lördagen flera experter och amatörer till en så kallad ”bioblitz”. Arrangörerna hade som målsättning att under ett dygn försöka hitta så många olika arter som möjligt i naturen och för att nå målet hade man bjudit in folk för att hjälpa till att leta.

I samband med den Biologiska mångfaldens dag som var den 22 maj bjöd Dalarnas naturföreningar in till att hitta så många arter som möjligt under ett dygn vid Långsjön i Borlänge.

– Det är en intensiv inventering utav alla arter som finns i området i samband med FN:s dag för biologisk mångfald den 22 maj, säger Glenn Costello från Ornitologiska föreningen. FN:s dag är ju en dag för att uppmärksamma biologisk mångfald i naturen.

Ellin Bergman jobbar på Naturum Dalarna i Siljansnäs:

– Vi är här för att se vad som händer på bioblitzen under dagen och för att träffa andra naturintresserade människor. Mångfalden är otroligt viktig tycker jag. Utan mångfald i naturen så har vi inte någon natur alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.