På jakt efter Sveriges fulaste ortnamn

Publicerad

ÄLVDALEN Det finns många märkliga platser och namn. I norra Dalarna finns Sveriges förmodligen fulaste ortsnamn.

Det låter otroligt men på kartor och söksajter på nätet hittar man ”Rövhålet”, ett namn på en gammal bosättning i närheten av byarna Klitten och Liden i Älvdalen. Ingen bor där idag men namnet finns kvar.

På OK/Q8-macken i Älvdalens centralort skrattar man bara när vi frågar om de vet var ”Rövhålet” ligger. Men tillägger att vi kan åka till Hembygdsföreningen på Rot Skans och fråga.

-Nog vet jag att det där namnet förekommer och var platsen ligger, säger Lars-Erik Lindhamn på Elfdalens Hembygdsförening. Men egentligen är det en förvanskning av namnet Rödbolet, eller ”Rodbuolär” på älvdalska.

Nej, inte vill hembygdsföreningen ha så fula namn inom sitt område.
Men vi kontaktar ortsnamnsexperten på Lantmäteriets huvudkontor i Gävle. Finns det en plats i Älvdalens kommun som heter Rövhålet eller ej?

-Ja, det gör det och förr var det väldigt vanligt att använda kroppsdelar när man beskev olika saker i topografin. Bergknallar kallas hjässor eller sjöuddar för näsor, säger Anette Torensjö på Lantmäteriet.

-Men idag är vi nog lite försiktigare med ortnamnen. Redan 1935 när man inventerade namn i Älvdalen gjordes en anteckning att ”de pryde kallar Rövhålet för Rödbolet” men på våra kartor använder vi namnet Rövhålet.

Lars-Gunnar Larsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer