Foto: Ing-Marie Bergman

På måndag töms Trängslets asylboende

Publicerad

På måndag ska asylboendet i Trängslet vara tomt och nästan 150 personer måste flytta. Men många vill vara kvar och därför pågår nu ett febrilt sökande efter nya boenden i kommunen.

– Vi tänker ju på barnen som har gått i skolan ett år och det känns grymt att de ska rivas upp från sin trygghet, säger Ing-Marie Bergman som projektledare och jobbar med integration och kommunikation i Älvdalens kommun.

Försvarsmakten ska använda anläggningen

Anledningen till att asylboendet ska stänga är, som SVT Nyheter Dalarna tidigare har berättat, att Försvarsmakten har beslutat att själva använda lokalerna från och med årsskiftet.

– När vi hyrde Trängslet för ett drygt år sedan fanns då möjlighet att hyra ett år till, men när vi ville göra det fanns inte den möjligheten kvar eftersom Försvarsmakten hade behov av anläggningen från årsskiftet, säger Joakim Jansson som är sektionschef på Migrationsverket.

Försöker hjälpa familjer att stanna kvar

Nu är det alltså nästan 150 personer som måste flytta som uteslutande är familjer, mer än hälften barn berättar Ing-Marie Bergman. Hon är en av dem som just nu letar med ljus och lykta efter nya boenden till de familjer som vill stanna kvar i kommunen. Och det är bråttom, för på måndag går de sista bussarna till Piteå Havsbad och Härnösand.

– Enligt skolan i Trängslet säger man att nästan alla vill stanna, det är ytterst få som inte vill. Och vi vill ju bli fler i Älvdalen, säger Ing-Marie Bergman.

Lagt upp vädjan på sociala medier

Bland annat har kommunen lagt upp en vädjan på sociala medier, där man frågar privatpersoner om de möjligen har en källarvåning, övervåning eller liten stuga på gården som de kan tänka sig hyra ut.

– Det har ringt många och vi har fått ett enormt gensvar på inlägget, det har delats flitigt, säger Ing-Marie Bergman.

– Det är ju bråttom, men vi jobbar från kommunalt håll för att hitta uppgifter om olika boenden och jag vet att det är många privatpersoner som fått vänner på Trängslet och som också försöker hjälpa på sitt håll.

Erbjöd omplacering till personalen på boendet

På boendet jobbar just nu ett team från Migrationsverket på cirka tio personer som har erbjudits omplacering, endast en har tackat ja och resten har sagts upp.

– I och med att vi lägger så är det arbete på annan ort som vi kan erbjuda, vilket betyder pendling från Älvdalen och därför har man tackat nej, säger Joakim Jansson som är sektionschef på Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

dalarna - asylflytt

Mer i ämnet