Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många resande trots pandemin, se jämförelsen med förra året. Foto: Sofie Lind

Pandemin stoppade inte årets påskresande till Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Rörelsedata från Telia visar att resor från Stockholm och Göteborg ökade till Dalarna under årets påskhelg under pandemin jämfört med år 2019.

Tidigare i veckan presenterades det siffror från Telia som visar rörelsemönster från mobilmaster runt om i landet. På så vis kan man se hur människor rör sig i landet under vissa perioder.

SVT Nyheter Dalarna har jämfört årets resor under påskhelgen med år 2019. Förra året stängde nämligen skidanläggningarna innan påsk, men är i år öppna.

Fler resor från Göteborg och Stockholm under påsk

Telia menar att längre resor i landet generellt blivit färre i år jämfört med tidigare. Men sett till enbart påskhelgen så sticker ändå län resor till län med fjällområden – som Dalarna och Härjedalen – ut.

I Dalarna visar siffror att resor från Stockholms- och Göteborgsområdet ökade i år under påsken, trots pandemin.

Företagaren innan säsongen: ”Jag funderade hur man lägger upp en konkurs”

En rundringning visar att flera företag i fjällområdet drabbats av att konferenser ställts in och att Norgeturismen försvunnit. Jonas Sjögren är en av dem som driver ett skoterföretag i Sälen och där har de svenska besökarna faktiskt varit en räddning i år.

– Med handen på hjärtat så satt jag på julafton och funderade på hur man lägger upp en konkurs, berättar han och fortsätter:

– Man visste inte ”får man resa”, ”kommer folk att resa” och det har folk gjort och på rätt sätt som jag upplevt det, säger Jonas Sjögren.

– Från Stockholm: +6 %

– Från Västragötalandsregionen: +29 %

– Från Skåne: -27 %

Källa: Telia Crowd Insights

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer