• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Paret Per och Marie Ivarsgård utanför Falun är mycket nöjda över att ha infört köpstopp – se varför i klippet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Maria och Per i Falun testar köpstopp: ”Var så trött på alla saker och att inte hitta i frysen”

Uppdaterad
Publicerad

Maria och Per Ivarsgård utanför Falun införde köpstopp vid årsskiftet. För att klara det har de bytt till sig mat, levt på vad som funnits hemma och när svärsonen fyllde år blev det två paket älgfärs från frysen i present.

– Jag var så trött på alla saker, på att åka och handla och på att inte kunna hitta saker i frysen för att den är full, berättar Maria.

Den känslan ledde till att paret i början av året införde ett köpstopp. De har infört det på i stort sett allt, undantagen är drivmedel till bilarna då de måste åka till sina jobb, och kostnader för hus och djur.

– Vi såg till att ha basvarorna hemma och sen körde vi bara och nu får vi se vad som händer, på drygt en månad har vi inte lagt ut en krona, säger Maria.

Köpstoppet ska utvärderas

Efter tre månader kommer paret att utvärdera köpstoppet för att se vad de eventuellt ska ändra på.

– Det är för att stämma av vart det leder, vad vi behöver, om det finns något vi inte har tänkt på, säger Maria.

Men att ha ett totalt köpstopp tror ingen av dem kommer vara för evigt.

– Men även om man börjar handla lite grann så är det bättre än att gå tillbaka till hur det var förut, tycker Per.

Men hur går det till då? Start klippet för att höra om de vardagliga sakerna och hur familjen löst det – utan att behöva handla.

Köpstopp, second hand eller nya prylar – hur tänker du kring konsumtion?

Tack för alla inlägg och ert engagemang! Roligt att så många ville dela med sig av sin syn på konsumtion.

Jonathan • Sen jag för några år sedan insåg det fulla allvaret i klimatkrisen och samtidigt ville lära mig mer om hur vi kan leva klimatsmart blev köpstopp en naturligt och sjävklart val. Är numera inte helt kategorisk men handlar i princip inget nytt längre. Det är skönt att slippa bry sig om reklam och erbjudanden, det frigör tid och energi! Och... alla prylar du behöver finns ju redan i överskott, det gäller bara att förlänga användningstiden för det som redan är producerat. Blocket, trader och facebookgrupper. Ett 2ndhandplagg sparar in 97% av klimatpåverkan mot ett nytt!

Per • Bra kämpat. Jag lever ungefär likdant och det fungerar bra.

Alva • Jag handlar (bildligt och boktsavligt) efter devisen 'kvalite´ framför kvantitet'. Om jag behöver köpa t ex en ny vinterkappa, ja då lägger jag ut både pengar och tid på att hitta en tidlös modell av bästa kvalite´. Jag har inget som helst samvete för att jag faktiskt behöver, och går och köper, en dyr kappa. Jag kommer att använda den i flera år. Ingen ska komma och lägga någon värdering i det, så länge jag spenderar mina egna hårt förvärvade pengar. Det är masskosumtionen vid kommersiellt konstruerade sk 'högtider' - t ex jul, alla gjärtans dag etc. som bör tas upp till diskussion, för där handlar det om köphets som drivs fram inte minst av medier och köpmän. Och en tanke: alla presentcheckar som delas ut av diverse kommuner i landet, till sina anställda - hur går det ihop med en konsekvent miljöpolitik? Det finns mycket hyckleri kopplat till miljöfrågor, det har inte minst avslöjande reportage om horribla förhållanden inom ekologisk djurhållning avslöjat. Och vindkraften gör slut på de sista orörda naturområdena. Nej, den dagen då hyckleriet ev. upphör, och miljöpolitiken blir renodlat inriktat på miljö, ja då kan jag kanske börja få lite respekt för de som uttalar sig, men inte förrän då. Alla former av miljömupp-beteende undanbedes, det är i högsta grad avskräckande.

Dalkullan • köper saker på loppis syr om en hel del kläder köper enbart nya underkläder....mår bra av den insatsen.

Evert • Några skriver att om man köper mindre saker kommer det bli högre arbetslöshet. Köper vi mer tjänster istället skapar det nya jobb, nya mötesplatser, starkare kultur och sparar in på jordens resurser. Vad ska vi egentligen med alla prylar till?

Anne-Marie V • Det bästa för miljön och klimatet är att handla så lite som möjligt. I möjligaste mån reparera det man har eller köpa second hand. Även när det gäller Covid 19, ska man vistas så lite som möjligt i affärer och dylikt. Ett samhälle kan inte längre fungera så att alla måste högkonsumera för att samhället ska gå runt. Moderna samhällen måste ställa om så att de är i takt med miljö och klimathänsyn.

Hållbar livsstil • Ivarsgårds har nog frysen fylld med kött från jakt. Det verkar ha gått de flesta förbi. Det handlar inte om att köpa mer än man behöver. Jakt är bara tillåten vissa tider på året, och då lägger man kött i frysen. Sedan lever man av det under resten av året. Nygammal miljömedvetenhet.

Rosemarie Engblom • Jag körde köpstopp på nya kläder hela förra året. Det gick jättebra. Jag handlade second hand i stället och hittade saker jag aldrig hittat annars.

Jonathan • Svar till Fauna.
Ta det lugnt, är det negativt att en familj som har möjligheten att konsumera tänker på va de köper?
Sedan vet du inte va de gör med pengarna de sparar.
Jättebra ide tycker jag!

Paret Ivarsgårds tips för köpstopp

Utgå från dina förutsättningar, alla kan inte ha köpstopp på allt.

Var har du dina utgifter. Till exempel om du handlar mycket kläder när lönen kommer – ha köpstopp på kläder.

Ett köpstopp behöver inte vara långt, kan du till exempel låta bli att gå till mataffären på en vecka och äta av vad du har hemma?

Kolla över vilka du kan byta saker med. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.