Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med paret Winqvist ut i skogen och se vilka avverkningar de fått göra på grund av granbarkborren Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Paret Winqvist i Söderbärke: ”Upptäckte fläckar av torra granar som sen blev stora områden”

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan upptäckte Karin och Rolf Winqvist i Söderbärke de första tecknen på granbarkborre i sina skogar. Nu har de fått avverka i flera omgångar på grund av skadeinsekten, det största hygget är på 20 hektar.

Karin och Rolf Winqvist spenderar mycket tid i skogen. De har flera skogsfastigheter och delar av dem har funnits i Karins släkt i över 100 år.

– Skogen är en fantastisk tillgång för oss, säger Rolf.

Men de senaste åren har paret tvingats avverka mer skog än vad de själva önskat på grund av granbarkborren. Avverkningen har skett där granar redan blivit angripna och gamla granar har fått tas ner i förebyggande syfte då det är de som granbarkborrarna angriper.

Det största hygget de har är på 20 hektar.

Delar av paret Winqvists största kalhygge Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Håller koll på granbarkborrarna

Paret Winqvist har nu köpt fällor för granbarkborrarna.

– Inte för att försöka fånga dem utan för att få koll på var de är. Vi kommer också att gå runt kanterna på de hyggen vi har nu för att hålla koll på granarna som står kvar, berättar Karin.

Paret har också lagt upp en plan för återplanteringen på de områden där granarna tagits ner. Rolf berättar att de nu satsar på en mer blandad skog.

– Vi kommer att sätta björk och tall och gran bara där det passar, fyller Karin i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer