Parkeringsvakterna kommer vara på plats vid Fulufjällets nationalpark till och med vecka 32 i nuläget. Foto: Sofie Lind/SVT

Parkeringsvakter på plats vid Fulufjället – tre kilometer långa bilköer till entrén

Uppdaterad
Publicerad

Förra året besökte rekordmånga Fulufjällets nationalpark, en trend som hållit i sig. För att skapa ordning bland turisternas bilar har länsstyrelsen i år kallat in parkeringsvakter och satt upp P-skyltar. 

Turistströmmen och åtgärderna skapar kilometerlånga parkeringsköer in till parken.

Längs korsningen från byn Mörkret upp mot nationalparkens huvudentré löper en smal och bitvis brant väg. Det är längs den här vägen som bilarna måste stå när parkeringen vid entrén är full. 

Förra året uppstod stort kaos när besökarna inte visste var de skulle parkera. Kaoset skapade problem för räddningspersonal att ta sig fram. Därför har länsstyrelsen i år satt in parkeringsvakter, som i nuläget blir kvar till och med vecka 32. 

Ett körfält är öppet för trafik åt båda hållen och där håller parkeringsvakterna koll och dirigerar trafiken. 

Kan behöva säga nej till besökare 

– Vi ser till att folk parkerar längs vägen så att ett körfält är öppet för räddningspersonal att ta sig fram, förklarar han och lägger till att de kan tvingas säga nej till besökare de kommande veckorna. 

När SVT Dalarna var på plats stod bilar parkerade längs en drygt tre kilometer lång sträcka. Vid lunchtid fylldes raden av bilar snabbt på och sträckan som turisterna tvingades gå för att komma till Naturum och Njupeskärs vattenfall blev ännu längre. 

– Den befaras bli ännu längre de närmsta veckorna. Vi har inte nått kulmen än, säger parkeringsvakten Krister Staffansson.

När parkeringen vid entrén till nationalparken är fylld, får bilarna ställa sig längs vägkanten. Bara ett körfält är öppet och det är framför allt för att blåljus-personal ska kunna ta sig upp oc ner. Foto: Sofie Lind/SVT

Uppmaningen: Välj en annan tid eller andra nationalparker 

Moa Kling som är föreståndare vid Naturum vid Fulufjällets nationalpark bekräftar besöksboomen. 

– Om man vill se till att få plats på parkering, så gäller det att komma tidigt eller sent, säger hon och passar även på att påpeka är nationalparken är stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.