Felaktig Lex Maria-anmälan lurade IVO – Gagnefs kommun förnekar inblandning

Uppdaterad
Publicerad

SVT Dalarna har i dagarna berättat om en IVO-anmälan gällande en patient som ska ha överdoserats med medicin i över en månad. Men anmälan, som var gjord i Gagnef kommuns namn, visade sig vara felaktig.

Den här texten är uppdaterad och ändrad.

Anmälan till IVO tog upp att en patient med hemsjukvård felbehandlats i över en månad och att den sjuksköterska som ska ha upptäckt felet därefter förtalats av ledningen. Men de uppgifterna kom inte från Gagnefs kommun som SVT tidigare rapporterat.

Enligt kommunen ska någon person ha använt sig av ett webbformulär på IVO:s webbplats och skickat in en anmälan. IVO ska då ha brustit i sin kontroll och inte uppmärksammat att anmälan inte kom från vårdgivaren, i det här fallet Gagnefs kommun, som den ska göra.

Kommunen skriver på sin hemsida att de kommer att ”betrakta den felaktiga anmälan som ett klagomål och kommer att utreda det enligt gängse rutiner. Kommunen har också påtalat IVO:s misstag för såväl media som IVO och undersöker nu om ytterligare åtgärder är aktuellt, både gällande den felaktiga anmälan och IVO:s hantering.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.