Patienten var i behov av syrgas, men svimmade inne på toaletten och skadade sig. Foto: Johan Nilsson/TT

Falu-patient svimmade utan syrgas på sjukhustoalett – avled en vecka senare

Publicerad

En patient som vårdades på sjukhus i Falun hittades avsvimmad inne på en toalett med tecken på syrebrist och en blödning i huvudet. Drygt en vecka senare avled patienten. Nu lex Maria-anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

En patient lades in på sjukhus i Falun i oktober förra året på grund av andningssvårigheter och var i behov av syrgas.

Efter några dagar av sjukhusvård hittades patienten avsvimmad inne på toaletten på sjukhuset med tecken på syrebrist, en blödning i huvudet och bruten lårbenshals. Det visade sig att patienten inte tagit med sig syrgasen på toaletten.

Enligt vårdgivarens anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) hade patienten haft en urinkateter, men denna hade tagits bort några dagar innan fallolyckan.

Patienten kunde inte opereras för benbrottet då allmäntillståndet försämrades och patienten blev medvetslös. Drygt en vecka efter fallet avled patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.