Patrik Oksanen ny politisk redaktör på HT

Uppdaterad
Publicerad

Säger sig själv inte ha någon partifärg.

Det är första veckan på nya jobbet som politisk redaktör på Hudiksvalls tidning för Patrik Oksanen. Eftersom hans ledarartiklar ska publiceras i alla fyra hälsingetidningar börjar han med att hälsa på sina medarbetare runtom i landskapet, som han inte har större anknytning till.

– Jag har tillbringat några somrar här under min uppväxt, sedan har jag sett Hälsingland från ett Gävle- och Sundsvallsperspektiv. Nu förstår jag att det kommer att gnisslas tänder i stugorna men det gör ändå att jag har en förståelse för landskapet, säger Patrik Oksanen.

Patrik Oksanen bor i Uppsala och har en bakgrund som journalist på både tidningar och tv. Mellan år 2006 och 2007 var han Sveriges televisions EU-korrespondent i Bryssel och intresset för den globala världen kommer att synas i hans ledare, där han skriver utifrån ett centerpolitiskt perspektiv.

– Jag kommer att kunna koppla lokala och globala företeelser, vi lever i en värld som hänger ihop väldigt avancerat. Vem hade till exempel kunnat ana för ett år sedan, när ryska specialtrupper gick in på Krim, att det skulle det få effekt för Gävleborgs bönder med ett lågt mjölkpris, säger Patrik Oksanen.

Nu hoppas han kunna fungera som en katalysator i det offentliga samtalet och kunna peka på problem som inte har uppmärksammats.

– Jag kan peka på att vissa saker är sådant som vi måste ta itu med som medborgare medan andra saker är det politiken som måste lösa, säger Patrik Oksanen.

Har du alltid rätt då?

– Nej, ingen har alltid rätt men jag försöker ha väl underbyggda åsikter när jag skriver som förhoppningsvis gör att det är intressant att läsa. Sen kan det landa i att jag har rätt eller fel i slutsatsen och den dialogen ser jag fram emot med publiken, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer