Kartellens frontfigur Sebbe Staxx. Foto: TT

Peace & Love avbokar Kartellen

Uppdaterad
Publicerad

”Vi har gjort en felbedömning” säger festivalens vice ordförande.

På torsdagseftermiddagen bestämdes det att Peace & Love Foundation kommer att avboka hiphopgruppen Kartellen, som skulle ha spelat i Borlänge i juli.

– Vi på Peace & Love har ett starkt ställningstagande mot våld och är partipolitiskt obundna. Våra grundvärderingar bygger på att vi tillsammans kan skapa en värld av jämlikhet, mångfald och förståelse. I ljuset av den debatt som varit inser vi att vi har gjort en felbedömning vad gäller bokningen av Kartellen, säger Susan Törne Henningsson, vice ordförande i Peace & Love Foundation i ett pressmeddelande.

Sebbe Staxx: ”Hör till vårt förflutna”

Kulturnyheterna ringde upp Kartellens frontfigur Sebbe Staxx direkt efter att han pratat med festivalens grundare Jesper Heed.

– Det känns tråkigt men det värsta är att de fattat beslutet på felaktiga grunder, säger artisten.

Sebbe Staxx menar att festivalledningen valt att ta bort gruppen på grund av saker som hör till deras förflutna.

– De påstår att det är droger och våld runt oss, det stämmer inte, ingen i Kartellen knarkar eller använder våld. Skulle de kolla igenom brottsregistret på alla artister som ska stå på deras scen så hade de inte haft någon artist alls.

Ändrade sig efter sponsoravhopp

Dalarnas tidningar meddelade tidigare under dagen att de väljer att avbryta sitt samarbete med festivalen på grund av hiphopgruppens närvaro. 

– Vi drar oss ur med hänvisning till vår sponsringspolicy. Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson (SD), säger Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig på DT.

Men nu backar alltså festivalen.

Agerande inte förenligt med festivalens värderingar

– Efter att ha mottagit mer information är vår bedömning att deras agerande inte är förenligt med Peace & Loves värderingar. Vi har därför valt att avboka dem inför sommarens arrangemang och de kommer inte längre att uppträda, säger vice ordföranden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.