Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi måste vända på varje sten”. Kommunalråden berättar hur de ska få till en pendellinje mellan Orsa och Mora. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Pendeltåg mellan Orsa och Mora kan vara på plats i vinter

Uppdaterad
Publicerad
Om allt faller på plats så skulle en tågpendel mellan Orsa och Mora kunna köra igång redan i vinter. Nästan alla förutsättningar finns nu förutom den svåraste nöten att lösa, nämligen ekonomin.

  – Det finns ekonomiska utmaningar och vi behöver titta ytterligare på hur vi ska få till det, Men jag är positiv till att det finns en möjlighet att genomföra det här, säger kommunalrådet i Orsa, Mikael Thalin (C).

Populär bland resenärer

Både Orsa och Mora kommuner är angelägna om att få till pendeltrafik mellan orterna. Folket tycks också vara med på noterna,  efter en kortare provperiod 2017 som var populär bland resenärerna. Även Dalatrafik som just nu tampas med en svag ekonomi,  har visat intresse.

Nytt tåg

 I dagarna kom ännu en pusselbit på plats när Inlandsbanan visade upp ett motordrivet tåg, inköpt begagnat från Nederländerna och upprustat bland annat med tanke på pendeltrafik mellan Mora och Orsa.

– Med tanke på att vi kommer att bygga om för vägtrafiken i Mora framöver och att det kommer att bli väldigt bökigt och stökigt, så hade det varit väldigt lämpligt att kunna ta tåget, säger Ingvar Niilimaa (MOP), kommunalråd i Mora som också han hoppas på en pendellinje.

– Teoretiskt sett skulle en pendel mellan Mora och Orsa kunna börja i vinter, men då måste vi ha de ekonomiska lösningarna på plats, säger Mikael Thalén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer