– De kommer och hämtar ungefär varannan vecka och de får av det som vi har för stunden, säger Per-Anders Roslund.
Utdelningen av mat är större än någonsin visar en ny rapport från Sveriges stadsmissioner, som har publicerat den årliga Fattigdomsrapporten sedan 2015. Till och med september i år har Stadsmissionen distribuerat lika mycket mat som under hela 2022.
Många med försörjningsstöd söker hjälp
Undersökningen visar att Stadsmissionens insatser till nästan alla grupper har ökat. Till papperslösa har de tredubblats. Allt fler människor med långvarigt försörjningsstöd kommer också för hjälp och detta är enligt rapporten den största gruppen.
I just Hedemora finns ingen stadsmission, men hjälporganisationer som till exempel Röda korset bekräftar bilden. Här bidrar inte bara matbutiker till kassarna som Röda korset delar ut. Förutom potatis får man bland annat ägg och mjölkprodukter från olika producenter i kommunen.
Delar med sig trots mindre skörd
På gården i Stora Skedvi pågår dagens sortering för fullt. Årets potatisskörd har blivit något mindre än vanligt på grund av vädret. Men trots att det blir lite mindre i kassan när Per-Anders skänker bort potatis är det inget som han tvekar att göra.
– Det är inget jag tänker på. Det känns bra att kunna bidra men det man har.
Hör potatisbonden Per-Anders Roslund berätta mer i klippet ovan.
Fakta om Stadsmissionerna och Fattigdomsrapporten
Stadsmissionen är ”en idéburen, professionell aktör i civilsamhället och utför också arbete i samverkan med andra organisationer, företag, offentliga myndigheter och församlingar.”
Det finns i dag stadsmissioner på tio orter i landet, som bedriver socialt arbete genom bland annat förebyggande insatser och akut hjälp. I dag består 72 procent av deras insatser matstöd.
Sedan 2014 gör Sveriges stadsmissioner ett systematiskt kartläggningsarbete av sin sociala verksamhet, i samarbete med Magnus Karlsson, professor på Marie Cederschiöld högskola.
Kartläggningen fokuserar på insatser som riktar sig till människor i ekonomisk utsatthet, och publiceras i den årliga Fattigdomsrapporten.
Källa: Sveriges stadsmissioner och Fattigdomsrapporten 2023