Perfekt dialekt ger 4.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Elever som har ett korrekt uttal av ordet elefantdynga har chansen att få 4.000 kronor var – på Limamål alltså.

Så är det i Lima i Västerdalarna så här veckorna innan skolavslutningen.

– Det här kan få fler att prata dialekt, säger Jesper Liljedal i år 9 vid Ungärde skola i Lima.

Han och klasskamraten Emil Johansson är på väg att bli 4.000 kronor rikare.

De går i nionde klass, bor i Lima i Västerdalarna och de kan den lokala dialekten Limamål. Men för att få pengarna måsta de klara av ett slutprov.

– Mamma och pappa pratade limamål när jag var liten. Jag hörde väl nästan inget annat då, säger Emil Johansson som bor i byn Heden.

Det är hembygdsföreningarna i Lima och Transtrand – dit Sälen hör – som ligger bakom idén. Att den som går ut nian och som behärskar Limamål eller Transtrandsmål kan få pris. Pengarna, 4.000 kronor per elev, kommer från den lokala Besparingsskogen och vid skolavslutningen om några veckor firas de första pristagarna.

Viktigt att bevara

– Det är viktigt att bevara limamålet. Det är på väg att försvinna. Särskilt i Sälen flyttar det in många utifrån och då är det lätt att man slutar prata dialekt, säger Bengt Halvarsson vid Lima besparingsskog som är en av två som kontrollerar eleverna.

De får läsa en text skriven på bygdemål och dessutom prata fritt både om textens innehåll och även lite annat som rör elvernas liv.

– Det här är bra. Nu kanske fler kommer att prata limamål och andra dialekter, säger Jesper Liljedal som bor i Rörbäcksnäs.

Tio har sökt

Det är tio elever som sökt stipendiet det här första året. Men redan nu verkar det här ha gett lite resultat.

Emma Eriksson är lärare på Ungärde skola i Lima och den andra som kontrollerar elvernas kunskaper.

– Det är inte så många som pratar i dag men nu märker jag att de små säger att de ska träna nu så de får 4.000 kronor när de går ur nian, säger Emma Eriksson.

Hon fick bland annat höra Emil Johansson läsa en annorlunda berättelse om när cirkusen var i Lima och utsläppet från några av elefanterna blev kvar på orten.

Rubriken på berättelsen var: Elefântdindja i Risatterbin. Alltså på svenska ungefär: Elefantdynga i byn Risätra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.