Sju av tio, 68 procent, förväntas jobba hemifrån idag. Foto: Pontus Lundahl/ TT

Personer på landsbygden – förlorare när många jobbar hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga jobbar hemifrån sedan coronautbrottet. Men på grund av långsamt bredband har personer som bor på landsbygden i Dalarna betydligt sämre möjligheter att göra det enligt en Sifoundersökning.

Under 2 juni – 11 juni 2020 svarade 1000 personer över hela Sverige på en undersökning som visar att:

• Det är fyra gånger så vanligt att man valt att begränsa sitt distansarbete om man saknar snabbt bredband.

• Det är tre gånger så vanligt med problem hos de som inte har snabbt bredband.

– Hemmaarbetet har blivit en fråga om var du bor. Vår undersökning visar tydliga utmaningar för landsbygdens möjligheter att arbeta hemifrån. Hemmaarbetet är i dag gjort för våra städer, säger Regina Donato Dahlström, vd på IP-Only.

Distansarbete på landsbygden har stora utmaningar

Enligt Post- och telestyrelsen har 76 procent av tätorterna i Dalarna snabbt bredband men endast 40 procent har det i länets landsbygd. Trots det är distansarbete är ett arbetssätt många arbetsgivare förväntas behålla även efter att coronapandemin är över.

– Trenden med hemmaarbete är stark och kommer att stå sig stark även efter vi börjar återgå till våra kontor. Att gränserna mellan hemmet och kontoret suddas ut är det nya normala. Det var länge sedan Folkhälsomyndigheten rekommenderade alla som kan att arbeta hemma, och vi är många som nu är bekväma med det. Samtidigt är det många som längtar till kontoret, inte minst av sociala skäl. Jag tror att vi måste vara flexibla och balansera olika önskemål i framtiden, men det kräver att alla har praktiska och tekniska förutsättningar för det, säger Regina Donato Dahlström.

• Sju av tio, 68 procent, har förväntats att arbeta hemma (56 % i glesbygdskommuner, 73 % i övriga landet).

• Distansarbetssättet kommer öka – man förväntas att arbete hemma 50 procent mer efter jämfört med innan corona.

• Det är tre gånger så vanligt med problem att arbeta hemma hos de som inte har snabbt bredband.

• 28 procent, nästan tre av tio, som snabbt bredband har problem att arbeta hemma. 9 procent, en av tio, av de som har fiber upplever samma problem.

• Det är fyra gånger så vanligt hos de som inte har snabbt bredband att man valt att begränsa sitt distansarbete jämfört med de som har fiber (tre procent av de som har snabbt bredband, 13 procent av de som inte detsamma).

• Fler än varannan, 56 procent, upplever att man kan bättre lösa sina arbetsuppgifter om man kan arbeta hemma vid behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer