Petades av SD-ledningen – nu är han åter på valsedeln i Orsa

Publicerad

För två år sedan tvingades Sverigedemokraterna i Orsas dåvarande ordförande, Gunnar Håkansson, att avsäga sig alla politiska uppdrag efter att han i ett inlägg på Facebook bland annat kallat Gudrun Schyman (Fi) för ”slampa”. Nu står han åter på valbar plats på partiets kommunlista.

Facebookinlägget där Gunnar Håkansson förutom att kalla Schyman en slampa också spekulerade i att hon ”förmodligen gillar att bli tagen med våld” fick SD:s ledning att reagera. Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge sa vid tidpunkten att det Håkansson skrivit inte kunde tolereras och bad honom lämna sina politiska uppdrag, vilket han också gjorde.

”Många har gjort comeback”

Nu är Gunnar Håkansson tillbaka på plats nummer tio på SD:s lista till kommunfullmäktige i Orsa, något som sajten ”Inte rasist, men” var först med att uppmärksamma.

– Det finns många människor som har gjort comeback. Jag ser inget konstigt i det, säger Gunnar Håkansson när SVT når honom på tisdagskvällen.

Har du väljarnas förtroende trots petningen för två år sedan?

– Med hundra procent, ja.

Så blir du invald ställer du upp?

– Självklart. I förra valet blev jag invald på personröster och ber man mig då att ställa upp igen så varför inte?

Har du haft kontakt med någon från partiledningen kring det här?

– Jag har pratat med en person ur partiledningen idag men vad som sades då får stanna mellan oss. Vi får se hur de agerar, säger Gunnar Håkansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer