Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig att isflaken flutit ihop så pass att de kunde promenera tillbaka till fastlandet igen. Foto: Niklas Hagman

Isen lossnade för pimpelfiskare vid Näs bruk – räddade sig i land på ö

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 9 på torsdagsmorgonen larmades SOS om en pimpelfiskare som drev iväg på ett isflak i närheten av Näs bruk i Avesta kommun.

– Med tanke på hur tjock isen var så ska det inte kunna hända men det hände och det måste man alltid vara beredd på, säger pimpelfiskaren.

Räddningstjänsten larmades till platsen och kunde konstatera att isflaket flöt nära en ö där pimpelfiskaren kunde stiga i land.

Vid 09.45 var pimpelfiskaren kvar på ön samtidigt som räddningstjänsten arbetar med att lösa transport ut till ön. Enligt rapporter från platsen ska pimpelfiskaren inte vara skadad eller befinna sig i någon större nöd.

– Det var en stugägare som såg mig och larmade innan jag själv hade märkt att isen lossnat. Så den personen är jag tacksam för, säger pimpelfiskaren som vill vara anonym.

Efter att räddningstjänsten skaffat fram en båt och tagit sig till isflaket kunde pimpelfiskaren föras i land. Då hade isflaken rört sig så att alla kunde gå till fots tillbaka till fastlandet.

Pimpelfiskaren steg i land på en ö i Bysjön. Foto: Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.