Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Avesta kommun vill se handelsetableringar istället för skog framöver. Foto: Google Earth

Planen: Butiker istället för skog – handelsområde i Avesta kan expandera

Uppdaterad
Publicerad

Flera handelsföretag vill etablera sig i Avesta, men kommunen saknar tillgänglig mark för ändamålet. För att möta efterfrågan har ett förslag på detaljplan tagits fram som innebär en expansion av Åsbo handelsområde vid riksväg 70.

Det är fyra-fem företag som haft kontakt med kommunen och visat intresse för att få etablera sig på det tilltänkta området.

– Men vi har inte lovat tomt här ute, utan vi kommer att göra en bedömning utifrån nytta för Avesta i samband med att kommunen säljer tomter här sen. Så det är inte först till kvarn, utan verksamheterna ska passa in i strukturen, både här i området och Avesta som helhet, säger Anders Åkerström, kommunens näringslivschef.

Kommunstyrelsen ska ta ställning

I maj var förslaget till detaljplan ute på samråd vilket inbringade endast en synpunkt från allmänheten, i korthet om att bevara skogen för friluftsliv.

Nu efter att en granskning gjorts kommer förslaget läggas fram den 13 september till kommunstyrelsen som väntas anta detaljplanen. Om ingen sedan överklagar det beslutet vinner den nya detaljplanen laga kraft tre veckor senare.

Hör vilken typ av verksamhet som kommunen vill se vid en expansion av Åsbo i videon – och vilka verksamheter som inte kommer få etablera sig på området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer