Skogsvildrenen kan komma tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Skogsvildrenen som utrotades av människan på 1800-talet borde återimplanteras i de svenska skogarna igen – delvis för att lösa den stora vargkonflikt som råder i landet.

Det menar en biolog vid Umeå universitet. Dessa skogsvildrenar bör utgå från Gävleborg och det nuvarande lilla hägnet med skogsvildrenar i Järvsö.

– Att återinplantera skogsvildrenen skulle ge vargen ett alternativt byte, samt minska sitt uttag av älg. Det skulle leda till att älgjägarna får mer att jacka också, säger Stig-Olof Holm, biolog vid Umeå universitet.

På Järvzoo i Järvsö finns i dag tolv skogsvildrenar, som djurparken skaffade under 90-talet. Redan då medverkande i ett europeiskt djurparksprojekt som handlar om att plantera ut renen igen för att öka den biologiska mångfalden

Men djurparkschefen tror inte att skogsvildrenen kan lösa vargkonflikten.

– Jag tror det är svårt att hitta en magisk nyckel till en så infekterad fråga. Men det kanske skulle kunna tillföra något, och öppna dörrar i debatten kring rovdjurspolitiken, säger Jens Larsson, vd på Järvzoo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer