Mats Gustafsson är valsamordnade i Malung-Sälens kommun, som fixat plexiglas inför omröstningen 27 september. Foto: Sofie Lind / SVT

Plexiglas och budröstning – så säkrar Malung-Sälen folkomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälen är den första kommunen i landet som genomför en folkomröstning sedan coronapandemin blev ett faktum. Fler säkerhetsåtgärder tas nu – och där kommunen uppmanar till budröstning.

Den 27:e september är den officiella valdagen rörande den planerade vindkraftsetableringen på Ripfjället. Men redan från om med den 19 september börjar förtidsröstningen.

– Vi är unika just nu då vi är den första kommunen i Sverige som håller folkomröstning sedan mars och flera kommuner tittar på hur vi gör, säger valsamordnaren Mats Gustafsson.

En sak man valt att lyfta är just möjlighet till budröstning – där en annan person lämnar in rösten åt den röstberättigade i vallokalen. Ett system som lämpats på bland annat LSS- och äldreboenden tidigare men som nu även blir möjligt för privatpersoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet