Polis blockerade körfält efter omkörning – åtalas för vårdslöshet i trafik och ringa misshandel

Publicerad

En polisman åtalas för att ha agerat vårdslöst i trafiken då han stannat en person på ett sätt som ledde till kollision. Han står även åtalad för ringa misshandel efter att ha varit aggressiv och puttat personen efter trafikincidenten.

En polis i länet åtalas nu för att ha agerat vårdslöst i trafiken under en händelse i maj 2022. Han ska då på fritiden ha blivit omkörd av en person som färdades i vänster körfält, vilket ledde till att han trädde i tjänst och ingrep genom att med sin personbil stanna och blockera vänstra körfältet. Detta ska han ha gjort för att stoppa personen som hade kört om.

Enligt stämningsansökan var polisens agerande att stoppa fordonet på det viset inte befogat.

Krockade in i varandra

Hans agerande var dessutom oväntat för den andra föraren, vilket medförde att personen inte lyckades få stopp på sin bil så att de krockade.

Knuffades in i bilen

Efter trafikincidenten sågs de utanför bilarna, varpå polisen som ska ha uppträtt aggressivt, även knuffat personen som ramlade in i sin bil och fick blåmärken och ont i kroppen.

Åtalad för tjänstefel

Polisen står nu åtalad för ringa misshandel och vårdslöshet i trafik, alternativt tjänstefel i båda fallen. Det var inte befogat och försvarligt att använda våld i den uppkomna situationen enligt stämningsansökan till Falu tingsrätt.

Åklagaren begär också att tingsrätten ska överväga om ett yttrande från polisens ansvarsnämnd ska inhämtas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.